Bányató

Horgászkezelésbe került a Bányagödör

2004 szeptemberében indult az a történet, amelynek a napokban került pont a végére. Majd 10 évvel ezelőtt a horgászegyesület tagjai egy elhanyagolt, mélyfekvéses területen társadalmi munkára gyűltek össze, hogy egy horgásztó kialakításhoz kezdjenek. Sejtettük, hogy nem pár hónapot kell várnunk arra, hogy az új horgásztavon az első halakat zsákmányul ejthessük, de arra azért nem számítottunk, hogy egy évtized is eltelik, mire a közösség álma teljesül.

013

2004 óta sok víz lefolyt a Tiszán, nagyot fordult a világ kereke, ám bebizonyosodott, hogy létezik még az adott szó ereje és bár egy évtizede a horgászegyesületet Bódi Ferenc, a községet pedig Bodó Imre vezette, az utódok ugyanolyan lelkesedéssel és becsülettel vitték sikerre a kivitelezést, mint ahogy az a kezdettekkor elindult.

001Társadalmi munka 2004-ben

 Nagy segítségünkre volt Tiszasziget egykori polgármestere Bodó Imre abban, hogy idáig eljuthassunk, de ahhoz, hogy a haszonbérleti szerződés aláírásra kerüljön Ferenczi Ferenc jelenlegi polgármesterünk áldozatos munkájára is számíthattunk. Sok cégnél is, de a politikában különösen gyakran elfordul, hogy az új vezetés, új célokat tart fontosnak és nem becsüli meg elődei munkáját, nem tartja magára nézve kötelezőnek a múltban történt akár szóbeli, akár írásbeli megállapodásokat. Tiszaszigeten nem így van, Ferenczi Ferenc ugyanazon az úton jár, amelyen még alpolgármesterként Bodó Imrével elindult, ami Tiszasziget jövőjét nézve is bíztató kilátásokkal kecsegtet.

 

002 003

2014 júliusában a 2004-ben indult történet végére pont került, amikor Ferenczi Ferenc, Tiszasziget polgármestere és Kiss Gábor a Tiszaszigeti Sellő Horgászegyesület elnöke aláírta a halgazdálkodásra szóló haszonbérleti szerződést.

 A haszonbérleti szerződést követően az egyesület vezetősége társadalmi munkát szervezett, amelyen kialakításra kerültek a tervezett horgászhelyek. Ekkor még nem volt biztos, hogy heteken belül a hatósági eljárások is lezajlanak, ám úgy tűnik, most az államigazgatás is mellettünk állt, hiszen 2 hét alatt minden szükséges dokumentum elkészült.

 

006 007A tó megnyitásánál is a lehető leggyorsabb megoldást kerestük, így az egyesület vezetősége úgy döntött, hogy a szintén egyesületi kezelésben lévő PUSZTA horgásztóra vonatkozó, 2014-es évre kibocsájtott ÉVES területi horgászengedély hatályát a GÖDÖR horgásztóra kiterjeszti. Fentiek értelmében a horgásztavon kizárólag az egyesület által a 2014-es évre kiállított ÉVES engedély birtokában engedélyezett a horgászat, az érvényben lévő állami szabályozás és a PUSZTA horgásztóra vonatkozó helyi szabályok betartása mellett.

  1. augusztus 9-én, szombaton reggel 6 órakor el is kezdődött a hivatalos horgászat.

 008Kiss Gábor, az egyesület elnöke a tóra vonatkozó horgászrenddel.

 

009A horgászhelyek kijelölésre kerültek, horgászni kizárólag ezekről lehet, új horgászhely kialakítása Tilos!

 010 011

 

 

 

 

 

 

 

A területrendezés még folyamatban, Ferenczi Ferenc polgármester természetesen most is ezt tartja elsődleges szempontnak.

 A vízterület elsődleges hasznosítási formája 2014. augusztus 9. napjától a horgászat. A területrendezésnek köszönhetően a jövőben egyéb vízisportok folytatására is lesz lehetőség, a kialakítandó szabályok betartása mellett. Jelen állapotában azonban a tó kizárólagosan halgazdálkodási jogosultságokkal rendelkezik, amelynek értelmében az állatok fürdetése, a fürdés, csónakázás és egyéb vízi sportok folytatása TILOS!

 Nem kevés munka vár még a horgászegyesületre és még annál is több, a polgármesteri hivatalra, mire a most megnyitott horgásztó minden téren megfelel majd a kitűzött elképzeléseknek és nem csak a horgászok, hanem a faluközösség minden tagja számára tud nyújtani olyan szolgáltatásokat, amelyek a közösség hasznára lesznek. Én személy szerint azért bízom a sikeres folytatásban, mert most is újabb bizonyságát kaptuk annak, hogy ha egy közösség és a közösség vezetője egy cél érdekében dolgozik, akkor bizony nincs lehetetlen. Nézzük csak meg a tómeder egykori és mai állapotát….

 012 013

 

 

 

 

 

 

A horgásztó egykor..és ma...